MERETE THOMASSEN
Førsteamanuensis i Liturgikk ved Det Teologiske Fakultet, Oslo universitet
Nyere liturgisk bønnespråk i et sekulært samfunn
Merete Thomassen er prest og førsteamanuensis i liturgikk ved Det teologiske fakultet, Universitetet i Oslo. Hennes forskning handler om hvilke teologiske endringer som skjer når språket i gudstjenesten endrer seg. Hun har blant annet skrevet boken "Når dere ber. Om liturgisk språk og utforming av bønner til gudstjenesten", og holder for tiden på med et forskningsprosjekt fra Skottland der hun undersøker hva som skjer når lekfolk involveres i å skrive forbønner.
SIMON FUHRMANN
Sognepræst ved Levring og Kjellerup Kirker
Guds sprog er stilhed
Simon Fuhrmann vil i dette oplæg reflektere over bønnens og sprogets betydning, som det kommer til udtryk hos nogle af ørkenfædrene og -mødrene og de østlige kirkefædre. For disse mennesker var målet at blive helt forenet med Gud. Vejen dertil gik gennem en livslang vandring ind i bønnens land, hvor stilhed, recitation, meditation og kontemplation formerede deres liv, intellekt og hjerter på en måde, så de blev forvandlede i mødet med den levende Gud. Hvad kan vi i dag lære af disse bønnens mestre? Og hvordan kan de hjælpe os på vandringen ind i bønnens land?
SØREN ULRIK THOMSEN
Digter og forfatter
En dans på gloser – poesiens mellemværende med evigheden
I foredraget ”En dans på gloser” vil Søren Ulrik Thomsen fortælle om sit konkrete arbejde med poesien og herudfra om skabelsesprocessens metafysik. Centralt står forestilling om at værket i en vis forstand må findes, før det kan skrives, og om at dette værk repræsenterer et stykke tabt tid og derfor har et særligt mellemværende med evigheden.