Præster og provster i procession
Biskop Mads Davidsen gik forrest i den højtidelige procession ind i Odense Domkirke. Ved hans side gik Jesper Hougaard Larsen, Projektleder & Præst for flygtninge og indvandrere
Landemodegudstjeneste i Domkirken
Provst i Hjallese Provsti, Finn Rønnow holdt årets Landemodeprædiken. Han prædikede over Johannesevangeliet, hvor Jesus fortæller, at han er vintræet, og vi er træets grene.
Finn Rønnow sagde:
"Det sande vintræ findes på marker i Danmark, men det er også et billede på det fællesskab, vi deler med hinanden, og som vi deler med Gud.
Sådan taler Jesus om vores relation til Gud. Vi er vintræernes grene, kviste, blade, og klaserne af druer er vores liv og vækst. Jesus Kristus selv er vinstokken – vintræets stamme, hvorpå vi vokser.
Uden ham og hinanden er vi bare som en tør og vissen gren eller et gammelt krøllet ensomt blad, som vinden har taget, og som kan blive knust, når nogen træder på os."
Kreering af Simon Talbo Linneberg Stubkjær, provst i Kerteminde-Nyborg Provsti og
Signe Kølbæk Høg, provst i Midtfyn Provsti,
LÆS HELE MADS DAVIDSENS TALE TIL SIMON STUBKJÆR OG SIGNE KØLBÆK HØG HER
Biskoppen berettede om, hvordan arven fra Paulus er gået videre til andre ledere i den gryende kirke for et par tusinde år siden. Mads Davidsen sagde til de to nye provster:
"... Også I befinder jer i den gryende kirke, fordi kirken altid er skrøbelig, hvis ikke der er nogen, der kæmper, ofrer fritid, aftener og masser af mødetid på deres kirke.
Jeg tror virkelig, at kirken i dag kræver, at nogen vil kæmpe troens gode strid. Vi strides ikke med fængsel og pisk, men vi kæmper med at skærme kirken og præsterne mod, at alt kommer til at handle om tidsregistrering, ladestandere, ferieplanlægning og kørselsregnskaber. Vi kæmper med kulturarv, kirkegårde og middelalderkirker, vi kæmper med skimmelsvamp, og vi kæmper med arbejdsmiljø."
".... Det kommer til at kræve strid, men jeg er sikker på, at I kan klare denne opgave. I har både støtte og opbakning, fra kolleger, præster, menighedsråd og ansatte på alle niveauer."
"Klassebilledet"
Frokost i det fri
Efter Landemodegudstjenesten blev der serveret frokost fra foodtrucks på pladsen foran Fyens Stift. Der blev nydt hotdogs, fisk, pitabrød og burgere i lange baner. Solen skinnede og stemningen var høj.
Workshops i kirker og andre historiske rum
Alle fik mulighed for at deltage i to workshops i historiske rum i det centrale Odense
Paulus og Låsby-Svendsen - Foredrag ved René Falkenberg
i Vor Frue Kirkes sognesal fortalte Lektor René Falkenberg om ny forskning, som peger på, at Paulus købte sig til sit hedningeapostolat som en anden Låsby-Svendsen.
I hvert fald indgik Paulus en kontrakt med søjlerne i Jerusalem, hvor penge var involveret.
De kirkelige vækkelser - Foredrag ved Mikkel Fønsskov
I Historiens Hus fortalte journalist og forfatter Mikkel Fønsskov om et oprør, som Fyn for 200 år siden var centrum for. Et oprør, der fik nogle afgørende konsekvenser for hele landet og som trækker tråde op til i dag. Det var et oprør mod autoriteterne, mod myndighederne og landets præster.
Mikkel Fønsskov forklarede, hvorfor de folkelige vækkelser var afgørende for, at Danmark fik en grundlov. Og så fortalte Mikkel Fønsskov også, hvordan de folkelige vækkelser var kimen til både grundtvigianismen og Indre Mission.
Grundtvigs Fantasy-kristendom. Foredrag ved Katrine Frøkjær Baunvig
I Gråbrødre Klosterkirke fortalte leder af Center for Grundtvigforskning, Aarhus Universitet, Katrine Baunvig om den danske guldalders store kristendomsfornyer N.F.S. Grundtvig, og om de 1600 salmer og sange, hvorigennem han bestræbte sig på at formidlede det kristne fortællestof til sin samtid på underholdende vis.
Ved hjælp af kunstig intelligensteknologi tog hun deltagerne på en tur rundt i Grundtvigs store forfatterskab og viste, at en stor del af det er fantastisk – det vil sige, at det rummer en lang række middelalderinspirerede fantasy-træk.
Syng nyt - syng sammen. Salmesang med Janne Mark
Sangeren, komponisten og salmedigteren Janne Marks klare melodiske streg er båret af ønsket om at skabe musik til fælleseje og fællesbrug. Fællessangen løftede sig i Vor Frue Kirke i Odense.
"Jeg er optaget af den grænseløshed, som melodier repræsenterer. Melodier, når de synges af flere i fællessang, overskrider grænser og skel, og finder selv deres veje ud som floder af lys," siger salmedigteren
Kirkemusik gennem 1000 år. Koncert med Copenhagen Early Music Group og Randi Mortensen
I Domkirkens krypt oplevede deltagerne domorganist Randi Mortensen og Copenhagen Early Music Group.
Fire sangere deltog uden instrumenter og gav en lynintroduktion til 1.000 års musikalsk praksis, som man også fik lejlighed til at føle på egen krop i form af en gregoriansk fællessalme. Deltagerne blev hensat i en meditativ stemning, da sangen foldede sig ud i den type rum, den blev skrevet til.
Biskop Mads Davidsens tale
I sin tale sagde Mads Davidsen, at han ikke vil lukke kirker i Fyens Stift. I stedet vil han gå forrest med en strategi for stiftets kirkeliv, hvor alle skal have adgang til kirkens kerneopgaver.
LÆS HELE MADS DAVIDSENS TALE HER
Biskoppen sagde blandt andet:
"Alle skal have adgang til sjælesorg, alle skal have adgang til salmesang, undervisning og forkyndelse. Det gælder unge og gamle, studerende, indvandrere og flygtninge.....
.....Jeg vil derfor lave 25 højtidskirker på Fyn. En højtidskirke er en kirke, hvor der er gudstjenester til højtiderne og i øvrigt adgang til kirkelige handlinger. Det betyder, at jeg hen over de næste fem år vil tage fem kirker ud af regelmæssig gudstjenestedrift om året. Der skal være gudstjeneste til jul, påske og pinse samt åbent for kirkelige handlinger og de arrangementer, som man har lyst til at afholde i sin kirke.
Jeg vil i stedet bruge præsteressourcerne til at sende præster ud på fynske gymnasier og uddannelsesinstitutioner. Vi skal lave kirke der, hvor vi ikke laver kirke på nuværende tidspunkt....
.....Vi skal ikke holde gudstjenester for tomme kirker, vi skal bruge ressourcerne klogt, så også befolkningen på landet får adgang til kirkens kerneopgaver.
Jeg gør ikke dette for at spare penge. Jeg gør det for at vise vej."
Landemode 2025
Vi glæder os til at se jer til Landemodegudstjeneste og Stiftsdag igen lørdag den 27. september 2025