Fortsæt til hovedindholdet
Præstekonvent 2024
Præstekonvent 2021

Præstekonvent 2021 Hvem er de? 
– og hvem er vi?

Fyens Stifts præstekonvent holdes den 16. og 17. juni 2021 på Hotel Svendborg

Der nu lukket for tilmelding

Identitet er oppe i tiden, som det hedder… Nogle vil måske mene, at det er fordi, vi er blevet usikre på os selv. Andre vil sige, at det er fordi, vi har fundet modet til at se os selv i spejlet. Nogle vil sikkert påpege, at det er fordi, vi har mistet sansen for det givne, og andre vil indvende, at det så sandelig var på tide. Uanset hvad er det ikke et nyt begreb; Paulus var f.eks. dybt optaget af spørgsmålet om, hvilken forandrende betydning det har for et menneskes identitet at være Guds og ”høre til Guds husstand”. For hvad og hvem giver egentlig identitet? Skal den hentes i vores inderste, eller er den tværtimod givet udefra; fra samfundet, kulturen og tidens strømninger, eller fra troen på Gud?

Årets konvent kredser om identitet; om sognets identitet, pastoral identitet, ungdomsidentitet, og det moderne menneskes identitetsudfordringer: Hvem er de mennesker, der kommer i kirken og hvilket blik har de på Folkekirken? Hvilke forestillinger og selvbilleder følger med, når vi tager præstekjolen på? Og er det moderne menneskes svøbe, at vi er utilstrækkelige, eller at vi er os selv nok?

Hvad skal der ske?

Program

Onsdag d. 16. juni 2021

8.30 – 9.30 Ankomst og morgenkaffe 
9.30 – 10.15 Hvem er folkekirken? Folkekirken og dens medlemmer. Oplæg v. Marie Vejrup Nielsen 
10.15 – 10.30     Pause 
10.30 – 11.15 Bedrageren på prædikestolen. Oplæg v. Arne Mårup 
11.15 – 12.30 Samtalemenuer; tal med dine kolleger! 
12.30 – 13.30     Frokost 
13.30 – 15.00 Hiin enkelte og hiin Anden – Skyld, skam og utilstrækkelighed hos Søren Kierkegaard. Oplæg v. Christian Hjortkjær 
15.00 – 15.30     Pause 
15.30 – 16.30 Biskoppens time 
16.30 – 18.30     Pause 
18.30 –  
Middag, revy, fest og dans  
De første par glas sørger vi for - herefter er drikkevarer for egen regning

 

Torsdag d. 17. juni 2021

8.00 – 9.00    Morgenmad 
9.00 – 10.00 Andagt i Vor Frue Kirke v. Bente Holdgaard 
10.00 – 11.15 Den store frisættelse. Hvem er vi efter Gud? Oplæg v. Henrik Jensen 
11.15 – 11.30     Pause 
11.30 – 12.00 Generalforsamling  
12.00 – 13.00    Frokost og afrejse

Hvem skal vi lytte til?

Læs om oplægsholderne og deres oplæg

MARIE VEJRUP NIELSEN

Lektor og viceinstitutleder på institut for kultur og samfund, AU

Hvem er Folkekirken? Folkekirken og dens medlemmer

Hvordan ser medlemmerne på Folkekirken? Og hvordan kan man ud fra Folkekirkens udvikling forstå forholdet mellem kirke og medlemmer i dag? Foredraget vil se på samspillet mellem kirke og medlemmer med særligt fokus på den rolle, som kirkens personale og frivillige spiller.

 

ARNE MÅRUP

Sognepræst ved Hjerting Kirke

Bedrageren på prædikestolen

“Bedrageren på prædikestolen” var overskriften på en artikel af sognepræst Arne Mårup og psykolog Krista Korsholm Bojesen i Præsteforeningens blad sidste år. Artiklen beskrev den følelse af at være en ”bedrager”, der lever hos mange præster: En følelse af at være overvurderet, at man i grunden ikke rigtigt kan noget og står i fare for hver dag at kunne blive afsløret - eller lignende.

Reaktionerne på artiklen bekræftede, at følelsen af at ”snyde” er ganske udbredt blandt danske præster, såvel nye som mere erfarne. Men der er tale om en ganske velbeskrevet størrelse, det såkaldte ”impostorkompleks”.

Det gode er, at selv om ”impostorkomplekset” kan være en plagsom størrelse, kan alene erkendelsen af fænomenet og lidt indsigt i, hvad det kommer af, ofte få komplekset til at svinde ind, blive håndterbart eller ligefrem til at forsvinde!

Sognepræst Arne Mårup giver en indføring i impostorkompleksets årsager og nogle gode råd om, hvordan man måske kan komme det til livs.

 

CHRISTIAN HJORTKJÆR

Teolog, forfatter og højskolelærer ved Silkeborg Højskole

Hiin enkelte og hiin Anden – Skyld, skam og utilstrækkelighed hos Søren Kierkegaard

Utilstrækkeligheden er blevet den unge generations akilleshæl. De må egentlig alt, men de har aldrig gjort nok. Vi bukker ikke længere kun under for skyldens konflikter, men også for idealernes uendelige krav. Men spørgsmålet er ikke, hvordan vi udrydder utilstrækkelighedsfølelsen. Spørgsmålet er, hvilke idealer det er værd at føle sig utilstrækkelig overfor.

Til en sådan opbyggelig etik er der hjælp at hente hos Søren Kierkegaard såvel som hos en lille løveunge ved navn Simba.

 

HENRIK JENSEN

Lektor em. i historie og samfund RUC, forfatter og samfundsdebattør

Den store frisættelse. Hvem er vi efter Gud?

Med det 20 århundredes store katastrofe med verdenskrigene svækkedes kristendommens sandheder afgørende og vi skulle i Vesten for første gang i historien til at lære at leve i verden uden Gud, kulturelt forstået. De forskellige generationer, mellemkrigstidens ideologiske generation, efterkrigstidens 'kætterske' og 68-generationen, tacklede det meget forskelligt - dette med at finde meningen.

Også i dag har især unge generelt problemer med meningen, eller med et andet ord identiteten: hvem er jeg og hvad laver jeg her. Hvor man tidligere mest var som omgivelserne så én, altså nærmest identificeret med et 'ydre selv', vil dette i dag ofte blive set som en krænkelse. Man vil definere sig selv, og det skal ske indefra, fra 'etindre selv' - hvem er jeg dybest set. Det kan være en svøbe, for det er ikke altid man finder noget godt eller anerkendelsesværdigt. Det ender ofte med en offeridentitet.

Hvorfor er det gået sådan?

hvordan betaler jeg?

Praktiske oplysninger

Hvor afholdes præstekonventet? 

Hotel Svendborg 
Centrumpladsen 1 
5700 Svendborg 

Hvis man er i bil, skal man registrere sin parkering i receptionen.  
Der checkes ud fra værelset inden kl. 09.00 den 17. juni.

 

Hvordan tilmelder jeg mig? 

Du tilmelder dig ved at klikke her Sidste frist for tilmelding d. 24. maj 
Bemærk venligst at din tilmelding er bindende.

 

Koster det noget at deltage?

Ja. For at deltage i Fyens Stifts Præstekonvent skal du betale et deltagergebyr på kr. 300,00. Deltagergebyret dækker dit ophold på Hotel Svendborg og er inkl. overnatning i enkeltværelse samt alle måltider under konventet. Til frokosten onsdag og torsdag får du en øl eller sodavand, ligesom der serveres et par glas vin til middagen. Drikkevarer herudover er for egen regning.  

Hvis du er blevet ansat i Fyens Stift inden for de seneste tre år, betaler Fyens Stift dit deltagergebyr. Du skal dog stadig selv tilmelde dig.

 

Hvordan betaler jeg deltagergebyret?

Du indbetaler deltagergebyret via netbank til Fyens Stiftskonto:  
Reg.nr. 0216  
Kontonr. 406 905 3580 

I netbank-rubrikken ”Kort besked til modtager” skriver du dit fulde navn. Bemærk: Pga. den usikkerhed corona har medført, bedes du vente med at indbetale deltagergebyret indtil vi sender besked om det, hvilket sker, når vi er sikre på at konventet kan afholdes som planlagt. 

Læs og print

Konventsbestyrelsen består af

 

Domprovst Regina Ljung

Sognepræst Marie Holm

Sognepræst Mikkel Holmegaard Larsen

Sognepræst Lotte Boas

Religionspædagogisk konsulent Hanne Uhre Hansen