Fortsæt til hovedindholdet

Skaberværksted

Sognepræst Peter Jacobsen samt præst og konsulent Hanne Uhre Hansen fortæller om projekt skaberværksted

Om Skaberværkstedet

Af: Hanne Uhre Hansen og Peter Jacobsen, Fyens Stift

Høstgudstjenesten har traditionelt givet mulighed for at takke for det liv, vi er givet og den (Guds) nåde, vi lever af. I kirken klinger det genkendelig, men i det omgivende samfund har forbundetheden med natur og høst forandret sig; Hvor der ...

Høstgudstjenesten har traditionelt givet mulighed for at takke for det liv, vi er givet og den (Guds) nåde, vi lever af. I kirken klinger det genkendelig, men i det omgivende samfund har forbundetheden med natur og høst forandret sig; Hvor der tidligere var en given forståelse og påskønnelse af den uundværlige høst, er vi i stigende grad blevet fremmede over for processen, så at sige. 

Til gengæld er temaer som skabelse og skaberværk blevet højaktuelle; ikke mindst i lyset af eks. klimaforandringer, biodiversitetskrise og identitetsforståelse. Det vækker en række spørgsmål: Forstår vi overhovedet os selv, som skabninger? Er vi en del af det store skaberværk og/eller hævet over naturen? Og hvad vil det sige at være skabt i Guds billede?Hvor ligger balancen mellem Guds (al)magt og vores ansvar? Kan vi forkynde håb og handling for en verden i økologisk krise, uden at bære ved til dommedagsbålet? Kan vi tale konkret om klimaforandringer uden at blive politikeres eller aktivisters håndlangere? Og hvad med menneskesynet? Kan vi tale om euthanasi, abort, kønsidentitet uden at der kastes med æg eller skældsord? Er Gud woke? Og er han/hun/hen i så fald på mit hold – eller på ingens og alles?

Vi har bedt en række kolleger om at bidrage med alt fra bønner, salmeforslag og prædikener til artikler, der tager livtag med spørgsmålene på hver deres måde. Hermed håber vi dels at kunne sætte fokus på skabelse og skabelsens betydning for vores selvforståelse og ageren i verden, og dels at koble skabelsestematikken til skabelsestiden og give bud på nye måder at fejre og fordybe sig i høst, skabelse og taknemmelighed.

Fakta om 

Skabelsestiden

Skabelsestiden er en periode i kirkeåret, der ligger mellem 1. september og 4. oktober. Den 1. september er dagen, hvor man verden over har tradition for at gå i forbøn for skaberværket, og den 4. oktober er festen for Frans af Assissi, der er kendt for Solsangen.

 

Skabelsestiden blev introduceret i Den ortodokse Kirke i 1989, og siden har Den katolske Kirke og de protestantiske kirkesamfund verden over taget perioden til sig.

De fem uger med skabelsestid giver en fleksibilitet, så man lokalt har mulighed for i det mindste at afholde en gudstjeneste eller et event med skaberværket som tema.

Der findes mange udenlandske hjemmesider med inspiration til Skabelsestiden, bl.a. Creation Time | Ecen og Creation Time / Season of Creation (ctbi.org.uk). På www.gronkirke.dk er der også inspiration at hente.