På Nordfyn kan bårebuketter komposteres
Blomsterhandlere på Nordfyn har tilsluttet sig en mærkningsordning for bårebuketter, der ikke indeholder ståltråd og plastik
Når Pernille Jensen binder en bårebuket i sin butik i Bogense, hæfter hun et lille mærke på. ”Dette produkt er komposterbart,” står der. Mærket er en besked til graveren på kirkegården om, at buketten kan smides i komposten, når den er visnet, for buketten er bundet med bast, som ikke indeholder plastik.
”Det er en lille smule dyrere at købe produkter, der kan komposteres, men prisforskellen er ikke stor, så det gør jeg så vidt muligt,” fortæller Pernille Jensen, der er er indehaver af Fru Jensen Blomster.
Fru Jensens kranse og buketter kan komposteres, men til blomsteropsatser har hun stadig brug for oasis, som ikke kan gå i komposten. Til gengæld får hun sin oasis retur fra flere nordfynske kirkegårde, så den kan genbruges i bunden af blomsterkrukker.
Gravstedspynt som restaffald
Initiativet til den nordfynske mærkningsordning kommer fra provst Keld Balmer Hansen. Han blev opmærksom på, at graverne på kirkegårdene ikke har tid til at frasortere ståltråd og plastik, når buketter og kistepynt er visnet. Derfor smides gravstedspynt ofte i containeren til restaffald i stedet for at ende som kompost, der kan give næring til nye planter.
”Det viste sig, at de nordfynske blomsterhandlere gerne vil være med til at gøre noget for miljøet, og nu er otte nordfynske blomsterhandlere med i ordningen,” fortæller Keld Balmer Hansen.
Forbud i Norge
Når blomsterhandlerne skal lave miljøvenligt gravstedspynt, er de afhængige af at kunne købe komposterbare produkter hos deres leverandører. Salgsdirektør Dennis Nielsen fra firmaet ”Nordiq” fortæller, at interessen for miljørigtigt blomsterbinderi er stigende i hele Skandinavien.
”I Norge er der kirkegårde, som har forbudt det grønne blomsterskum, som mange kalder oasis, og så finder blomsterhandlerne jo en anden måde at gøre det på, så dekorationerne bliver 100 procent nedbrydelige,” siger han.
Dennis Nielsen mener, at kirkegårdene må stille krav om, at gravpynt skal kunne komposteres, hvis man ønsker en hurtigere overgang til mere bæredygtige buketter, for de nedbrydelige produkter koster lidt mere end de produkter, der ikke kan komposteres, og det har betydning, når blomsterhandlerne køber ind.
Flere skal med
I øjeblikket 11 af landets provstier med i mærkningsordningen, men indtil videre er Bogense det eneste provsti i Fyens Stift, som har tilsluttet sig.
”Jeg håber, at de øvrige provstier kommer med i ordningen, og vi giver gerne erfaringerne fra Nordfyn videre,” siger Keld Balmer Hansen, der er provst i Bogense og desuden formand for netværket ”Grøn Kirke”.