Fortsæt til hovedindholdet

Her kan de flestes ønsker til gravsted imødekommes

Af: Marianne Holst Hyrlov
Foto: Ard Jongsma

Gravsteder kan se ud på vidt forskellige måder, og i Nyborg har man valgt at have mange varer på hylden

Vil du begraves i en park, vil du ligge ved en rislende kilde, eller vil du hellere have et traditionelt gravsted? På Nyborgs to kirkegårde er der stort set ikke det ønske, der ikke kan imødekommes, for i Nyborg har man besluttet at prøve at tilgodese så mange forskellige behov som muligt.

”Jeg plejer at sige, at det er vigtigt, at vi har mange varer på hylderne, for vi er jo ikke ens.”

Sådan siger Anders Beck Larsen, som i mange år var kirkegårdsleder ved Nyborgs Kirkegårde, og nu er konsulent for provstierne i Fyens Stift. Han står bag en stor del af de nye tiltag på kirkegårdene i Nyborg.

Vand er magisk

For få år siden blev der anlagt tre nye urnehaver på Nyborg Kirkegård. Fælles for dem er, at der løber rislende vand gennem haverne.

”I Nyborg er der en gammel voldgrav, og vi havde bemærket, at når nogen skulle have gravsted i den ende af kirkegården, sagde de altid, at det skulle være så tæt på vandet som muligt. Vand er magisk, så vi ville have vand i vores nye urnehaver,” siger Anders Beck Larsen

Anderledes gravsten

Også hvad angår gravsten, går man nye veje i Nyborg. For en gravsten – eller et gravmonument – behøver slet ikke at være lavet af sten.

I en af urnehaverne kan man vælge mellem en træstub med en bronzeplade eller en stålkasse med en stenplade på toppen, i en anden er der opretstående sten med bronzeplader på, og i en tredje er der ”flodsten”, som ligger i en permanent beplantning. Når man vælger en begravelse i en af urnehaverne, er gravmonumentet en del af pakken – man kan ikke selv vælge gravsten.

Ingen pasning

Samtidig med at urnehaverne skulle være smukke at se på, var der to krav, der skulle opfyldes: De måtte ikke kræve pasning af de efterladte, og de skulle anlægges på en måde, hvor det ikke blev for dyrt at erhverve et af de nye gravsteder.

”De nye gravsteder skulle være et konkurrencedygtigt alternativt til et gravsted i plænen, og det er lykkedes. Blandt andet fordi vi lavede prisaftaler med stenhuggere og smede, og fordi vi købte stort ind,” fortæller Anders Beck Larsen.  

Afdeling for små børn

Nyborg Kirkegård har også en afdeling, der er beregnet til børn. Her er der et væld af blå og lyserøde blomster og et fælles monument, hvor der er plads til stjerner med børnenes navne på.

Man finder naturligvis også helt traditionelle gravsteder både til kistebegravelse og urnebegravelse på kirkegården, og i et hjørne af kirkegården ligger et mindemonument, hvor man kan mindes pårørende, der er askespredt eller ligger begravet på andre kirkegårde. Monumentet er indrettet med låger og hylder, så besøgende har mulighed for at sætte et lys i det.

På Nyborgs anden kirkegård, Assistenskirkegården, er der blandt andet mulighed for at blive begravet i en park eller i en rododendronhave.

”Nyborg er jo en forholdsvis stor by med mange begravelser hvert år, og derfor er der mulighed for at tilbyde mange forskellige gravstedsformer. Det kan man ikke på mindre kirkegårde, og det er vigtigt at finde de løsninger, der passer lokalt,” siger tidligere kirkegårdsleder Anders Beck Larsen

En blomstereng

Nyborgs nye kirkegårdsleder Jan Hjort Bytov Lassen fortsætter traditionen med at udvikle kirkegårdene.

”Der skal være noget, som passer til forskellige menneskers smag. Vi vil gerne have mange tilbud, så folk kan se alternativer til at blive spredt ud over havet eller ligge på en skovkirkegård, fortæller han.

Når man beder ham spå om, hvad der kunne anlægges på kirkegården i fremtiden, siger han:

”Det kunne måske være en stor blomstereng til askespredning – men det er jo slet ikke lovligt på nuværende tidspunkt, og det ligger sikkert langt ud i fremtiden.”

Fakta

Faktaboks:

Grøn Kirkegård

Nyborgs kirkegårde er såkaldte ”grønne kirkegårde,” og dermed en del af netværket ”Grøn Kirke.” Det betyder, at kirkegårdene opfylder en lang række punkter, som alle sammen sigter mod at passe på skaberværket og gøre kirkegårdene mere bæredygtige. Det seneste tiltag er, at man udskifter trykimprægnerede stolper til at afstive grave med stolper, der er mere miljøvenlige.

Her er gravmonumentet en stålkasse med en stenplade på toppen.
Vand er magisk, så vand skulle være end en af vores nye urnehaver, siger Anders Beck Larsen.
I en af urnehaverne på Nyborg Kirkegård er gravstenene en opretstående sten med en bronzeplade. Bronzepladerne kan skiftes ud, så stenene kan genbruges, når fredningsperioden er udløbet.
Nyborg Kirkegård er kæmpestor, og der er plads til mange forskellige gravstedsformer.