Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder 2025
Nyheder

Nytårskur med fællessang og fællesskab

"Det er mit store nytårsønske for 2025, at vi lader kirken være samlingspunktet for de lokale folkelige fællesskaber," sagde biskop Mads Davidsen i sin nytårstale 

Organist og korleder Ulrich Klostergaard i Odense Domkirke

Organist og korleder Ulrich Klostergaard bød 300 glade deltagere op til flerstemmig sang i Odense Domkirke

Når 300 menighedsrådsmedlemmer, præster og andre deltagere i Fyens Stifts Nytårskur stimler sammen midt i Odense Domkirke og bryder ud i flerstemmig sang, så sker der noget. Noget opløftende. 

Temaet for årets nytårskur var fællessang, og korleder Ulrich Klostergaard fik med energi og munterhed deltagerne op fra kirkebænkene for at synge Grundtvigs salme "Er lyset for de lærde blot" og de nyere salmer "Hold håbet op og udstrakt foran mig" og "Kloden har mange forskellige slags".

Kirken som samlingspunkt

Mads Davidsen

Biskop Mads Davidsen ønsker at gøre de fynske kirker til samlingspunkt for lokale folkelige fællesskaber

I sin nytårstale udtrykte biskop Mads Davidsen et stort ønske for 2025: "...at vi lader kirken være samlingspunktet for de lokale folkelige fællesskaber i lokalsamfundet, og at kirken fortsat er et sted med, hvor der er plads til forskelligheden."

Biskoppen understregede også, at menighedsrådsvalget er gået fantastisk i Fyens Stift, og at kirken og de folkevalgte menighedsråd er en kæmpe ressource, der tilsammen er ..."en kirke, hvor der er højt til loftet, plads til forskellighed og ikke mindst en kirke, der har blik for medmennesket i fællesskabet." 

Han opfordrede menighedsrådene til at holde visionsdage, hvor man inviterer byens borgere ind og sammen finder frem til, hvordan man vil bruge sin kirke.

LÆS HELE BISKOPPENS NYTRÅSTALE HER

Motetten gav gåsehud

Motetten fra Egense/Øster Skerninge Kirkers Korskole sang først og sidst til nytårskuren

Motetten fra Egense/Øster Skerninge Kirkers Korskole sang både først og sidst til nytårskuren under ledelse af organist og korleder Ulrich Klostergaard, og hvor fællessangen fik smilet frem, så fik den smukke korsang gåsehuden frem på kroppen. 

Med ønsket om et 2025 fyldt med håb og lys, sluttede nytårskuren til tonerne af Motetten, og Biskop Mads Davidsen opfordrede til at sætte gang i det nye år med sang, "...fordi sang rører os og giver fællesskab".

Opfordringen er hermed givet videre både til kirker, arbejdspladser og andre fællesskaber.

Stiftsbog om kirkegårde og begravelsesformer

Stiftsbogen 2025 sætter fokus på forskellige begravelsesformer og på kirkegården som mindested og mødested for de levende.

Ved udgangen fik deltagerne i nytårskuren udleveret årets Stiftsbog. Bogen sendes også i den kommende uge til alle sogne. 

Bogens tema er kirkegårde og begravelsesformer, som i al hast er begyndt at ændre sig. Hvor langt de fleste førhen blev begravet i kister, er gravstederne nu erstattet af urnegrave, og det giver plads til, at kirkegårdene indrettes på nye måder – med træer, rindende vand, højt græs, stauder og blomster.

Samtidig vælger flere askespredning over havet eller skovbegravelse – altså begravelsesformer tæt på naturen.

Stiftsbogen 2025 sætter fokus på forskellige begravelsesformer og på kirkegården som mindested og mødested for de levende. ”Kun mennesket begraver sine artsfæller med omsorg og kærlighed,” siger en præst i bogen.

Læs også om, hvorfor kirkegårdenes økonomi er under pres og om miljøvenlige tiltag på kirkegårdene.

Bogen kan forhåbentlig være med til at inspirere præster, menighedsråd og ansatte, som arbejder med drift og udvikling af kirkegårdene. Der er nemlig brug for udviklingsplaner, som tager hensyn til både miljø og økonomi, og det er helt nødvendigt at lytte til, hvordan mennesker i dag ønsker at blive stedt til hvile.

Der var masser af bobler til årets nytårskur - både med og under alkohol.

Når der skal synges fællessang midt i kirkerummet, må man jo flytte klaveret.

Der var tid til gode grin og samtaler inden programmet gik i gang.

Flere end 300 gæster var mødt op til årets nytårskur.

Sygehuspræst Ina Balle Aagaard og Jesper Hougaard Larsen Projektleder og præst for flygtninge og indvandrere deltog også i nytårskuren

Før programmet gik i gang, var der mulighed for at spise lidt og hilse på hinanden.