Rapport om kortlægning af Fyens Stifts jorde
Som Danmarks 3. største jordbesidder er folkekirken en vigtig del af den grønne omstilling. Derfor har Fyens Stifts Grønne Udvalg bestilt en rapport, der skal inspirere de fynske menighedsråd til udnytte deres arealer på en mere bæredygtig måde.
Hvordan kan folkekirken bidrage til den grønne omstilling?
Det spørgsmål er højaktuelt i en tid, hvor både regering og folketing er stærkt optaget af, at vi alle bidrager til at gennemføre en ambitiøs, grøn omstilling til gavn for både klima og miljø.
Derfor ønsker Fyens Stifts Grønne Udvalg at inspirere de fynske menighedsråd til en ændret anvendelse af deres arealer. Til det formål har Stiftsrådet stillet midler til rådighed, og har bestilt EnergiTjenesten til at foretage en analyse af kirkejorden i Fyens Stift.
Analysen gennemgår kirkejorden i alle de relevante sogne i Fyens stift og peger på, hvor det vil være hensigtsmæssigt at gennemføre fx skovrejsning, lavbundsprojekter, omlægning til økologisk drift og etablering af solcelleparker.
"Eftersom folkekirken er Danmarks 3. største jordbesidder, støder vi ofte på det omgivende samfunds forventninger til, at folkekirken bruger sin kirkejord i den grønne omstilling. Det Grønne Udvalg håber derfor, at denne analyse og dens anbefalinger vil blive et godt værktøj for alle de menighedsråd i Fyens stift, der ejer kirkejord", siger provst, Keld Balmer Hansen, Det Grønne Stiftsudvalg.
Rapporten giver samtidig provstiudvalgene mulighed for at danne sig et overblik over kirkejorden i provstiet. Det er provstiudvalgene, der skal godkende en ændret arealanvendelse, og i nogle tilfælde kan provstiudvalgene opfordre de enkelte menighedsråd til en ændret arealanvendelse.
I løbet af 2025 vil Det Grønne Stiftsudvalg at arrangere en temaaften med inspiration og mulighed for at stille spørgsmål til, hvordan man kan komme i gang med en anderledes anvendelse af kirkens arealer.
Fakta:
Folkekirken i Danmark ejer i alt ca. 11.000 hektar jord. Af denne jord er ca. 8.500 hektar landbrugsjord, hvoraf 88% er konventionel landbrugsjord.
I Fyens Stift var der i 2019 i alt 876 hektar jord, som ejes af menighedsrådene i provstierne. Disse jorde bliver enten drevet som konventionelt landbrug, økologisk landbrug, skov, uopdyrket arealer eller vådområde. Kirkegårde og bebyggede grunde er ikke med i opgørelsen.