Kære præster og menighedsråd
Vi kan så meget både som præster og kirke. Sjælesorg, salmesang, diakoni, undervisning og forkyndelse.
Jeg har derfor ved Landemodet introduceret begrebet højtidskirker for at sparke gang i debatten om, at vi er kirke på mange måder, at præster og menighedsråd laver meget andet og mere end at holde gudstjeneste om søndagen.
En højtidskirke er en kirke, hvor der ikke længere er faste gudstjenester om søndagen. Men det er til gengæld en kirke, hvor man stadig kan blive døbt, begravet, viet og konfirmeret. Det er også en kirke, hvor der er gudstjeneste til højtiderne og en kirke, hvor man frit kan lade kirkelivet spire, holde aftensang, morgensang, holde høstgudstjeneste og ungdomsgudstjeneste, foredrag og koncerter – man kan gøre lige, hvad man vil, så længe det har et kirkeligt og menighedsopbyggende indhold.
Der kan også være enkelte kirker i tyndt befolkede områder, der er så dårligt besøgte, at det er en befrielse, at der ikke skal holdes søndagsgudstjeneste og andre arrangementer.
Højtidskirker bliver med andre ord forskellige fra sted til sted. Nogle steder kan betegnelsen højtidskirke give kirken mulighed for at blomstre på andre måder end gennem søndagsgudstjenesten. Andre steder kan det give en tiltrængt pause til en kirke, som ikke længere kan opretholde almindelig søndagsdrift.
Det er jer menighedsråd, der bestemmer. Jeg vil give præster og menighedsråd lejlighed til frivilligt at gå i dialog med mig om, hvorvidt I vil være højtidskirke. Det betyder, at jeg ikke laver en eneste højtidskirke, uden det sker på baggrund af en henvendelse fra jer og i dialog med jer.
Jeg har indført højtidskirken for at gøre opmærksom på, at vi har stor efterspørgsel på præster i forsvaret, på sygehuse, universiteter og i fængsler. Samtidig har vi store nye boligområder på hele Fyn, der er desperat har brug for flere præster.
Jeg har indført højtidskirken, fordi jeg vil undgå enhver tale om kirkelukninger. Jeg vil sikre, at alle kan blive viet, døbt og begravet i deres egen kirke.
Og så har jeg indført højtidskirken, fordi jeg selvfølgelig ikke vil tolerere, at der bliver holdt gudstjenester for tomme kirker.
Jeg indfører ikke kirketælling eller kontrol med kirkegangen i kirkerne i Fyens Stift. Jeg stoler på, at vi kan få en god og ærlig dialog de steder, hvor man trænger til en nytænkning af kirkens rolle i lokalsamfundet. Det er min melding til jer, og det er min melding til pressen.
Til præster i Fyens Stift vil jeg tydeligt gøre opmærksom på, at jeg ikke farer ud og flytter præster. Vi overvejer altid, om en præstestilling er bæredygtig, når en stilling bliver ledig. I den forbindelse ser vi på, om det er tid til enten at få eller lave en bistandsforpligtelse.
Tak for den gode dialog i løbet af de sidste 14 dage. Tak til jer, der har været med til at sætte kirken på dagsordenen i pressen. I skal vide, at jeg har stor respekt for alle, der har deltaget i debatten. Tak til alle de mange, der allerede har henvendt jer, fordi I kan se muligheder I, at en af jeres kirker bliver en højtidskirke. Tak fordi I forstår, at denne debat både signalerer ansvarlighed og mulighed for kirkeudvikling i en tid, hvor ressourcerne ikke er de samme som før.
Skriv eller ring endelig til mig eller jeres provst, hvis I har brug for en snak om at gøre en af jeres kirker til højtidskirke, eller hvis I har brug for en dialog om, hvordan I kan få kirkelivet til at blomstre i jeres kirke.
Jeg glæder mig til at komme rundt og tale med jer, og så glæder jeg mig over, at vi her på Fyn har et blomstrende kirkeliv og ikke mindst, at vi har haft et af de bedste menighedsrådsvalg i landet.
Venligst Mads Davidsen.
Biskoppens tale på Stiftdagen