Fortsæt til hovedindholdet
Kirke, liv og læring
Folkekirkens planteskole

Folkekirkens planteskole

Folkekirkens planteskole 

I Faaborg-Midtfyn Kommune har et banebrydende samarbejde mellem skole og kirke set dagens lys.

I Kværndrup Kirke var der et ønske om at få oprettet et børnekor, men det kneb med at finde de nødvendige penge til projektet. På samme måde havde skolen et ønske om at få et skolekor. 

Den enkle løsning – som næppe kunne have været realiseret for bare få år siden – blev, at kirken og skolen slog sig sammen og etablerede Kværndrup Børnekor, som synger på skolen til skolearrangementer og i kirken til højtiderne. 

"Det er de samme børn, vi skal have fat i, så vi kan ligeså godt samarbejde", siger organist Kirsten Wind Retoft.

Samarbejdet er kommet i stand via Den Fynske Sangskole, som Kirsten Wind Retoft er leder af ved siden af sit job som organist ved Ringe Kirke. Sangskolen er egentlig ikke en del af kirken, men menighedsrådet bakker op om Kirsten Wind Retofts arbejde med at få så mange børn og unge som muligt til at opleve glæden ved at synge sange og salmer, uanset om det er i skolen eller kirken. 

"Når man synger sammen, hører man sammen på tværs af kultur, alder og social status, og det er vigtigt, at vi holder liv i en fælles sangskat.”, siger den energiske fynske korleder. 

Kulturel rygsæk
Sangskolen er også en del af projektet ”Den kulturelle rygsæk”, som Faaborg-Midtfyn Kommune har sat i gang fra sommeren 2014. Alle børn i indskolingen kommer til at synge i kor i fem-seks lektioner i løbet af skoleåret, og når de slutter forløbet, får de en folder om, hvor de kan fortsætte med at synge i fritiden. Det kan de blandt andet i Ringe Kirkes børne- og ungdomskor. 

"Jeg har siddet til møde med kommunen om det projekt hele sidste efterår, men resultatet er det hele værd, og det giver jo også kunder i min butik", fortæller Kirsten Wind Retoft.

Hendes "butik" er tre børne- og ungdomskor ved Ringe Kirke. Spirekoret for anden til fjerde klasse, juniorkoret for femte til niende klasse, og pigekoret for øvede sangere, som kan varetage jobbet som kirkekor i Ringe Kirke hver søndag fra august til juni.

Folkekirkens planteskole
Ringe Kirkes børne- og ungdomskor har fostret seks-syv kirkesangere til de fynske kirker og desuden en række af landets organister, korledere, musikpædagoger og gymnasielærere i musik. 

Kirsten Wind Retoft kalder korene for ”folkekirkens planteskole”, for her lærer børnene og de unge salmerne at kende, og de bliver fortrolige med gudstjenesten. En af sidegevinsterne er, at børnene tager de voksne med sig.  

"Når børnene optræder i kirken, kommer forældrene og bedsteforældrene også. De finder ud af, at det ikke er så stift og kedeligt, som de troede, og de oplever, at kirken er både nutidig og vedkommende," fortæller hun. 

Sociale via musikken
Nogle af Kirstens Wind Retofts korsangere er børn og unge, der har det svært i skolen, med vennerne eller derhjemme. Korlederen oplever, at disse børn bliver sociale via musikken.  

”Korsang kræver, at man indordner sig fællesskabet. Man kan ikke selv bestemme, hvornår man skal begynde, eller hvilken rytme og toneart man skal synge i. Man lærer at koncentrere sig og finde sin egen plads i fællesskabet, ” siger hun.

Desuden skærper sangen ifølge Kirsten Wind Retoft den sociale solidaritet, fordi mange mennesker er sammen om at udføre noget, som ikke kan gøres af én person alene, uanset hvor klog og dygtig man er.  

Bagagen er i orden
Når tidligere kormedlemmer skal giftes, ved de præcis hvilke salmer de vil have sunget i kirken. 

”Deres bagage er i orden. De kender salmerne, og de glemmer aldrig deres tid i børnekoret, ” siger korlederen. 

Hun fortæller, at nogle af de tidligere kormedlemmer kommer i kirke til højtiderne, for de føler først, at det er rigtig jul, når de har været i kirken og sunget salmerne. 

Kirsten Wind Retoft har i de sidste 29 år brugt en stor del af sin tid på at lære børn og unge alt det, som korsang forudsætter: Koncentration, samarbejde, at lytte til andre, at turde stå frem, at trække vejret rigtigt osv. Hun ærgrer sig over, at danskerne synger mindre og mindre, og at det for eksempel ikke længere er almindeligt at begynde et møde med en sang. 

”Musik er hjertesprog og når ind der, hvor intellektet ikke slår til. De fleste danskere vil egentlig gerne synge, når de føler, at det er legalt, og de kan smide deres hæmninger, ” siger hun. 

Det oplever hun på stadion, når hun er til fodbold med sine sønner. Her synger voksne mænd begejstret sammen, og de gør det i et toneleje, som de ville protestere mod, hvis hun præsenterede dem for det i kirken. De er en del af et fælleskab. Og de synger igennem. 

”Sangen giver mulighed for at træde ud af sig selv og ind i noget større, ” som Kirsten Wind Retoft formulerer det. 


Fakta

  • Ringe Kirkes kor er medlem af Folkekirkens Ungdomskor, som tæller ca. 12.000 korsangere på landsplan. På Fyn er ca. 40 kor med i FUK. Hvert år arrangeres korstævner på flere niveauer og inspirationskurser for korledere, og ca. hvert tredje år arrangeres der en udenlandsrejse for korsangerne
  • Ringe Kirkes Juniorkor er et af de tretten kor som tilsammen udgør ”Den fynske Sangskole”. De 25 piger, der en gang om ugen øver i juniorkoret udgør bare et af landets mere end 450 kirkekor
  • Kirsten Wind Retoft har ledet børne- og ungdomskorene ved Ringe Kirke i 29 år