Madpakkerne er pakket ud, og øllene er knappet op. I den ene bordende går snakken om den lokale håndboldklubs bedrifter, og i den anden ende diskuterer to mænd deres fælles fortid ved landbruget. Vi er til mandeklub i konfirmandhuset i Krogsbølle på Nordfyn. Mændene har hørt et foredrag om landdistriktsrådet fra en af de lokale ildsjæle, og nu er det tid til frokost og mandesnak.
”Vi snakker om dit og dat - mest om, hvad der sker lokalt,” fortæller Carsten Sørensen. Han har gået post i Otterup i 41 år, og han er lige stødt på en af dem, som han leverede post til, og som han ikke har talt med i mange år.
Gratis at være med
Det er fjerde gang, sognepræst Hans Otto Paludan holder mandeklub i Krogsbølle, og for hver gang er der kommet flere med. Den første gang var der 10 deltagere, og i dag er 17 mænd dukket op i klubben. Der er ingen tilmelding, og det koster ikke noget at være med. Man kommer bare med sin madpakke, og menighedsrådet giver en øl eller sodavand til maden.
En af de nye deltagere er Jørgen Lund. Han er blevet overtalt af sin nabo Willy Hansen til at tage med, og nu hvor han er her, synes han, det er rart. Han har set alle de andre før, men han skal først nu til at lære dem at kende.
”Det er svært at blive optaget i kredsen herude, når man ikke har boet her hele sit liv,” smiler han.
Willy Hansen har taget flere af sine mandlige naboer med i klubben.
”Jeg synes, det er hyggeligt, og de fleste af os har jo behov for at komme lidt hjemmefra engang i mellem, ” siger han.
Et frirum
Sognepræst Hans Otto Paludan har ikke selv fundet på at lave klubben. Han blev kontaktet af Johs. Nielsen fra Hasmark Strand, som syntes, at der manglede et tilbud for mænd i området.
”Vi går en hel del modne mænd herude ved stranden, og nogen af mine naboer har mistet deres koner. Vi har brug for et netværk, og vi har brug for at snakke sammen, uden der er kvinder med, siger Johs. Nielsen.
Sognepræst Hans Otto Paludan er enig:
”Mandeklubben er et frirum. Den er et fællesskab, hvor mændene er lidt friere, i forhold til det de siger og gør, end de ville være, hvis der var kvinder med. På den måde kan de føle sig som unge mænd igen,” siger præsten.
Han tilføjer, at klubben opfylder nogle helt basale menneskelige behov for at tale sammen og for at have relationer, hvor man mødes med jævne mellemrum.
”Nogle har et tomrum, der skal udfyldes, og det er fint, at kirken går ind og laver nogle rammer for at mødes og for at genopfriske nogle af de historier, man har sammen, ” siger han.
Flere mandegrupper på Fyn
Alene i år er flere nye mandeklubber skudt op i det fynske kirkeliv. I Middelfart kirke kalder den nye klub sig ”Herreklubben.” I Viby på Hindsholm hedder arrangementet ”Mændenes morgenmad”, og i Krogsbølle på Nordfyn er det altså slet og ret ”Mandeklubben.”
Fælles for klubberne er, at der kun er adgang for mænd, og det er et særsyn i kirke- og kulturlivet, hvor kvinderne ellers er i overtal.
”Hvis du går op og sætter dig i kirken eller går til en koncert, så er hovedparten af dem, der sidder der, jo kvinder. Vi mænd skal sparke lidt til hinanden for at komme afsted, for det har vi godt af,” som Johs. Nielsen udtrykker det.