Fortsæt til hovedindholdet
Demensgudstjeneste
Samarbejde kirke og kommune

Samarbejde mellem kirke og kommune er kommet for at blive

I Odense Kommune er vi glade for samarbejdet med folkekirken, siger chefkonsulent i ældre- og handicapforvaltningen Anne Grete Pilgaard. Her fortæller hun, hvordan gudstjenesten for demensramte blev til virkelighed. 

Hvordan kom samarbejdet mellem Odense Kommune og Odenses kirker i stand?

Jeg blev inviteret til møde med diakoniudvalget for Odenses kirker, og her opstod ideen. Den blev meget vel modtaget af kommunens demenskoordinatorer, da jeg bagefter snakkede med dem om den.

Hvorfor synes du selv, at det var en god ide?

Et af kommunens mål er, at ældre skal have mulighed for at være betydningsfulde deltagere i et fællesskab. Vores opgave er at sørge for, at der findes rigtig mange forskellige tilbud om fællesskaber, og her var et, som kunne passe godt til en gruppe demente.

Hvordan blev ideen til virkelighed?

Jeg tog kontakt til de folk i kommunen, der arbejder med aktiviteter i plejeboligen, og her sad der en kollega, som ikke bestiller andet end at få ting til at ske. Det er en stor opgave, hver gang man skal ud af plejecentrene med en gruppe beboere. Men ved hjælp af en blanding af frivillige og ansatte på plejecentrene lykkedes det, og vi fik formidlet kontakt til mange demente, der gerne ville til gudstjeneste.

Hvorfor er kommunen begyndt at søge mere samarbejde med kirkerne og andre dele af civilsamfundet?

Egentlig kan man jo sige, at det udspringer af nød. Gruppen af ældre bliver større og økonomien bliver mindre, så vi må finde nye måder at løse velfærdsopgaverne på. Og mange organisationer gør i forvejen et stort stykke arbejde, som vi kan have stor glæde af at være opmærksomme på.

Er der andre fordele end de økonomiske?

Ja. Vi betragter mennesker som eksperter på deres eget liv, og vi vil gerne hjælpe dem med at gøre de ting, der føles rigtige for dem selv. Ved demensgudstjenesten får deltagerne mulighed for at være i nogle rammer, som de kender, og hvor de har det rart. Vi kunne som kommune ikke selv have stablet det tilbud på benene uden et samarbejde med kirken.

Tror du, at samarbejdet om ældre mellem kirkerne og kommunen bliver stærkere i de kommende år?

Ja. Kommunen er meget fokuseret på at samarbejde med lokalområderne, fordi mange fællesskaber findes der, hvor man bor. Kirken er jo en del af lokalområdet, nogle steder er den ligefrem omdrejningspunktet for lokalområdet. Da jeg engang arbejdede med genoptræning af ældre var målet med genoptræningen for nogle af dem, at de skulle blive i stand til at gå over til Munkebjerg Kirke. Der var noget fællesskab at hente.

Har det betydning for din holdning til samarbejde med kirken, at du selv er formand for menighedsrådet ved valgmenigheden i Odense? 

Jeg er jo et helt menneske, så jeg kan ikke lade være med at trække på min viden fra begge steder. Men jeg blander ikke tingene sammen.