Fynske præster er klar til at producere podcasten ”Prædiken på vej”
Fra Palmesøndag og et år frem skal seks fynske præster, sammen med præster udpeget af Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FUV), producere podcasten ”Prædiken på vej” – og de glæder sig til at komme i gang.

Det er ikke nok at kunne sin bibel, der skal også være styr på teknikken forud for podcastproduktionen.
Af: Malene Kjerstad, Fyens Stift
"Jeg glæder mig mest til processen. Det er en sand fornøjelse at sidde sammen med mine kollegaer og dele noget af det, der optager os mest. Det er en dyb følelse af at høre til og have et fællesskab om troen og det at formidle den til andre. Det er jeg ret taknemmelig over at være en del af."
Sådan lyder det fra sognepræst Rikke Møller Gotfredsen, Jordløse og Håstrup Sogn. Hun er en af de seks fynske præster, der har sagt ja til at producere podcasten ”Prædiken på vej”. Ambitionen er at formidle tro og teologi på en letforståelig og vedkommende måde.
Hvad er "Prædiken på vej?"
Hver uge udkommer en inspirerende og opbyggelig podcast som prædikenredskab til søndagens evangelietekst på kanalen ’Prædiken på vej’. Fra Palmesøndag og et år frem overtager Fyens Stift podcasten fra Helsingør Stift. Siden podcastens lancering i 2020 er antallet af lyttere steget støt.
Ideen er, at præsterne skiftes til at interviewe andre præster om den kommende søndags prædikentekst. Undervejs udforskes tekstens temaer nysgerrigt og med blik for både detaljer, uklarheder og de store linjer. Podcasten henvender sig i første omgang til præster, der ønsker et kvalificeret, nærværende og let tilgængeligt indspark til prædikenforberedelserne. Men er man interesseret i teologi, tro og prædikenlære, er podcasten også værd at lytte til.
”Jeg har sagt ja til at lave podcasten, fordi jeg synes, det er en meget vigtig del af vores arbejde som præster at arbejde med prædikenen. Det er jo et værktøj, som kollegaer kan benytte sig af som en hjælp til den proces, det er, når man skal skrive", siger Rikke Møller Gotfredsen.
Podcasten er altså et supplement til den skriftlige prædikenvejledning, der fortsat er at finde på Fyens Stifts hjemmeside.

Rikke Møller Gotfredsen tjekker lydniveauet på kurset i podcastproduktion hos Fyens Stift.
Erfaren fynsk podcastpræst er tovholder
Sognepræst Lene Kjemtrup Christensen, Korup Sogn er tovholder på produktionen af "Prædiken på vej", og hun glæder sig til at bruge sin erfaring og podcastekspertise til at hjælpe sine fynske kolleger med den ugentlige podcastproduktion i det kommende år.
"Jeg sagde ja til at være tovholder, fordi jeg det foregående halvandet år har været en del af FUVs hold, der producerede "Prædiken på vej". Det betyder, at jeg har været i panik over teknikken. Jeg har lavet bunker af fejl, og jeg har høstet mange erfaringer. Hvis der var nogle, der kunne have glæde af det, så ville jeg med største fornøjelse gerne hjælpe dem. Jeg kan sige: ”Ork, det skal du ikke tænke på. Det har jeg også gjort. Og som en pylret forælder, der sender sig sit barn ud ad døren: ”Husk nu at få taget billedet!”

Sognepræst Lene Kjemtrup Christensen er erfaren udi podcastproduktion, og hun står klar med hjælp og gode råd.
I lære som podcastproducent
Og netop teknikken og de tekniske udfordringer fylder meget her i starten. Så med respekt for, at der hverken står podcastproducent eller podcastvært øverst på præsternes CV, har alle de medvirkende præster fået en grundig introduktion til deres nye medie og rolle.
Den 31. januar 2025 mødtes præsterne således til workshop i Fyens Stifts lokaler, hvor både FUV, Folkekirken.dk og en erfaren podcast-præst delte ud af sin viden. Her lærte præsterne at optage og redigere lyd, tilrettelægge programmerne, og blive skarpe på interview- og spørgeteknik.
"Det har været virkelig udfordrende at lære at lave podcast. Udstyret er ikke helt enkelt at gå til og ligesådan med redigeringsprogrammet, men jeg er et sted i min præstetilværelse, hvor jeg godt kan tåle at blive skubbet lidt til, så jeg har sat mig for at have ja-hatten på og lære nyt. Efter et par gange i redigeringsrummet, bliver det hele da også nemmere – og nu hvor jeg er ved at producere min tredje podcast, er det lige før, jeg synes, jeg kender det godt", siger Rikke Møller Gotfredsen, der allerede er i gang med forproduktionen.

Test, test, test.... Morten Krogh Nielsen og Camilla Valentinussen Hou arbejder koncentreret under podcastworkshoppen.
Fynske præster overtager fra Palmesøndag
Alt i alt er det nye podcasthold ved at være klar til at komme i luften med første fynske udgave af "Prædiken på vej", der har premiere Palmesøndag. Her er det sognepræst Lasse Rødsgaard Lauesen, Paarup Sogn, der sidder bag mikrofonen, og er vært for en samtale med Camilla Balslev fra Vor Frue Sogn. Og forventningens glæde fylder meget hos holdet og den erfarne tovholder.
"Jeg glæder mig mest til at komme ud og hilse på kollegaer og trykke på knappen og nervøst sige: ”Så nu er den tændt” Og så få fornøjelse af at høre en engageret kollega fortælle om sin prædikenskrivning. Det er det bedste. Det er lige der, jeg glemmer alt om teknik og bare lytter til guldkornene, lyder det afsluttende fra Lene Kjemtrup Christensen.
Hvis du er blevet nysgerrig, kan du allerede nu finde podcasten "Prædiken på vej" i din fortrukne podcastapp eller lyt med via linket herunder.
God fornøjelse!
Enter HTML here Listen to "Prædiken på vej" on Spreaker.
Medvirkende præster
Fyens Stift:
Camilla Valentinussen Hou, sognepræst Veflinge Sogn, Bogense Provsti
Ina Balle Aagaard, hospitalspræst OUH, Hjallese Provsti
Lasse Rødsgaard Lauesen, sognepræst Pårup Sogn, Hjallese Provsti
Rikke Møller Gotfredsen, sognepræst Jordløse Sogn & Håstrup Sogn, Assens Provsti
Thomas Lindqvist Neergaard, sognepræst Sankt Jørgens Sogn, Svendborg Provsti
Lene Kjemtrup Christensen, sognepræst, Korup Sogn, Hjallese Provsti
FUV:
Lene Vera Wagner, sognepræst Elev Sogn og Lystrup Sogn, Aarhus Nordre Provsti
Tove Bjørn Jensen, sognepræst Nørremarks Sogn, Vejle Provsti
Morten Bo Krogh Nielsen, sognepræst Haldum Sogn, Vitten Sogn, Grundfør Sogn, Favrskov Provsti
Christian Grund Sørensen, sognepræst Romdrup-Klarup Sogn, Aalborg Østre Provsti