Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder 2024
Nyheder

På vinger af håb

Mere end 50 mennesker fra Bellinge, Brændekilde og omegn er involveret i at opføre et stort kor- og orgelværk. Det kan opleves Palmesøndag kl. 19 i Brændekilde Kirke.

Sognekor i Brændekilde

Det store sognekor fra Bellinge og Brændekilde

Af: Korsanger Lisbeth Bjerrum Jensen

I mange år har det været en tradition Palmesøndag, at et kor bestående af lokale fra Brændekilde-Bellinge Sogn har sunget til Påsken i ord og toner i Brændekilde Kirke. I år bliver det noget særligt, for dels har der aldrig været så mange korsangere og solister med, dels opføres i år oratoriet På vinger af håb.

Korleder og dirigent er kirkesanger Ulrika Rosdahl, organist Bjørn Krog Thesbjerg spiller orgel. På tværfløjte Jesper Vestergaard. Solisterne er sopran Bolette Andersen, tenor Thomas Bjerrum Jensen og bas Henrik Hansen.

Deltagerne er både unge og voksne – en bedstemor har fx taget sit barnebarns kæreste med. Der er unge solister med tilknytning til Ungdomskoret, der er mødre til børn i Børnekoret samt hele menighedsrådets aktivitetsudvalg. Der er korister, der har beskæftiget sig med musik hele deres liv, som Børge Wagner, forhenværende dirigent for Radiounderholdningsorkestret, og der er korister, der bare synes, det er dejligt at synge. Kirkens to sognepræster, Dorte Wittrup Winther og Line Stæhr Frantzen, deltager, ligesom sognenes tidligere præst Uffe Kærup også gør. 

De syv korsord

På vinger af håb har tekst af Lisbeth Smedegaard Andersen og musik af Erling Lindgren, og værket er oprindelig skabt til Langenæs kirken i Aarhus.

Oratoriet tager udgangspunkt i de syv korsord, Jesu sidste ord på korset. Lisbeth Smedegaard Andersen er en af vores største nulevende salmedigtere, og hun skriver i sit forord til værket, at hun i forbindelse med skabelsen af oratoriet har reflekteret over betydningen af menneskers sidste ord. Hvis der er tale om berømte mennesker, siger hun, tillægger man de sidste ord en særlig betydning. Men også ”almindelige mennesker” kan i tiden op til deres død samle de kære omkring sig for at dele vigtige tanker om livet. Hvis man vælger at se Jesu sidste ord i det lys, kan ordene på korset forstås som Jesu egen fortolkning af sit liv og sin opgave, forklarer Lisbeth Smedegaard Andersen. Det er den tanke, hun udfolder i teksterne til Vinger af håb.

Komponistens bror synger med

Erling Lindgren er en aktiv komponist, der har 13 melodier med i den nyeste udgave af Højskolesangbogen og desuden er repræsenteret i en række nyere sang- og salmesamlinger.  Han skriver om Vinger af håb, at i værket ”ligger stort set alle de menneskelige følelser gemt. Fra den inderlige smerte og længsel over tvivlen og fortvivlelsen til kærligheden og håbet”. Han siger videre, at den søgende og knugende stemning er grundliggende i værket, hvilket selvfølgelig viser sig musikken, men at de lyse øjeblikke på den baggrund står så meget desto stærkere. 

I øvrigt bor komponistens bror i Bellinge og deltager som korist, så måske ser vi komponisten blandt tilhørerne Palmesøndag. Erling Lindgren har tidligere optrådt i Brændekilde-Bellinge kirker, senest ved årets nytårskoncert i januar.