Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder 2024
Nyheder

Erfaren præst glæder sig til et år i Vollsmose

Sognepræst Jørgen Bendixen bytter sit præsteembede i Vor Frue Kirke i Odense ud med et udfordrende job i Vollsmose

Sognepræst Jørgen Samsing Bendixen

Sognepræst Jørgen Samsing Bendixen. 
Foto: Jeanette Eggers

Tekst: Marianne Holst Hyrlov

I Vollsmose Sogn er kun hver fjerde beboer medlem af folkekirken, og kun et enkelt barn blev døbt i kirken sidste år. Det kunne måske afholde nogle præster fra at søge til sognet, men sådan er det ikke for sognepræst Jørgen Bendixen. Fra den 1. august og et år frem skal han være præst i Vollsmose. Og han glæder sig.

Ideen om at blive præst i bydelen opstod en søndag, hvor Jørgen Bendixen havde haft en gudstjeneste i Vollsmose Kirke. Han luftede ideen for sin præstekollega i Vor Frue Kirke, Camilla Balslev, og det viste sig, at hun havde haft præcis den samme tanke. Vor Frue Sogn i Odense er et velfungerende sogn, hvor præsterne føler, at de har et overskud, som de gerne vil dele ud af, og den tilgang til arbejdet deles af sognets menighedsråd.

Der var ikke langt fra tanke til handling. Ideen om, at Jørgen Bendixen skulle være præst i Vollsmose blev præsenteret for biskop Mads Davidsen, og han tog imod den med kyshånd.

”Det er meget positivt, at dygtige og erfarne præster med overskud giver en håndsrækning der, hvor der er brug for det. Jeg er glad for, at Jørgen Bendixen vil påtage sig at lave en plan for udviklingen i Vollsmose Sogn sammen med menighedsrådet og beboerne i bydelen,” siger biskoppen.

Opvækst med socialt udsatte

Når sognepræst Jørgen Bendixen skal arbejde i Vollsmose, kan han trække på erfaringer fra sin egen opvækst. Han er vokset op i Esbjerg i en bydel, der minder om Vollsmose med store sociale udfordringer og høj kriminalitet. En af hans nærmeste venner blev narkoman, og en anden blev hentet af politiet og sat i fængsel mens de to var på teknisk skole sammen. Selv blev Jørgen Bendixen truckfører på Esbjerg Havn indtil en dag, hvor han besluttede, at han ville på VUC for at bygge oven på sin folkeskoleeksamen. 

Sognepræsten kender altså til at leve i et boligkvarter med udfordringer, og det er en god ballast - men han forventer først og fremmest, at det er erfaringerne fra mange år som landpræst på Vestfyn, der kommer i spil i Vollsmose.

”På landet handler præsteembedet om at gå ind i nære relationer, og det, tror jeg, gælder også, når man er præst i Vollsmose. Jeg skal være en del af fællesskabet,” siger han. 

Højt til loftet

Jørgen Bendixen vil helst ikke blive alt for konkret, når man spørger, hvad der skal ske i Vollsmose Sogn i det næste år. Det er nemlig afgørende for ham, at alt sker i tæt samarbejde med menighedsrådet, og han har allerede haft en lang og god samtale med menighedsrådsformanden.

”Jeg har indtryk af, at der er højt til loftet i menighedsrådet, og at der er mange livserfaringer i spil. Det, synes jeg, er spændende,” siger han.

Og så løfter han alligevel sløret for nogle af sine tanker:

”Jeg tror, at jeg skal være med i sangkoret, og så skal jeg måske lave noget kristendomsundervisning for voksne. Men det allerførste, vi skal tale om i menighedsrådet, er, hvordan gudstjenesten skal se ud i Vollsmose Kirke. Det er jo ikke sikkert, at den skal se ud præcist som den fx gør i Domkirken,” siger han.

Drømme om fremtiden

Han drømmer også om at kunne gøre noget ved kirkerummet, så det bliver endnu mere rart at være der.

”Vollsmose Kirke er kæmpestor, så selvom man sidder 40-50 mennesker derinde, fylder man ikke ret meget. Måske kan man dele rummet op af sådan nogle grønne hække på hjul, som bruges på udendørscafeerne rundt omkring,” smiler han og fortsætter:

”Man kunne også tale om nogle visioner for, hvordan kirken kunne blive smukkere udvendigt og måske få et andet indgangsparti. Folk i Vollsmose skal jo helst være stolte af deres kirke, kristendommen og den danske kultur, ” siger han.

Præst for kristne

Mere end 60 procent af beboerne i Vollsmose Sogn har ikke vestlig herkomst, og af de knap 9000 beboere er kun godt 2000 medlemmer af folkekirken. Som præst i sognet må man derfor overveje, hvem det er, man skal være præst for, og her er svaret fra Jørgen Bendixen klart:

”Jeg skal først og fremmest være præst for de kristne i bydelen,” siger han.

Han tilføjer, at det også vil være meget interessant at lave et samarbejde med ”Folkekirkens Tværkulturelle Samarbejde” om tiltag i Vollsmose, og han mener, at folkekirken har en vigtig opgave i at medvirke til integration af mennesker, der er kommet til landet, uanset hvilken tro de har.

”Jeg ser altid et menneske, før jeg ser en religion, og det er vigtigt, at vi kan leve i respekt for hinanden,” siger Jørgen Bendixen.

Win-win situation

Jørgen Bendixen skal kun være præst i Vollsmose i et år, og når man spørger, hvad han allermest håber, der kommer til at ske frem til august næste år, svarer han:

”Jeg håber, at der om et år står et stærkt menighedsråd, som er kommet godt i gang med den proces, det er at vælge en ny præst, som passer til menighedsrådet og bydelen.”

Jørgen Bendixen vender tilbage til sit præsteembede i Vor Frue Kirke Odense efter et år, og mens han er væk, indsætter biskop Mads Davidsen en ung præst, Christina Schurmann som vikar i kirken. Det betragter både Jørgen Bendixen og biskop Mads Davidsen som en win-win situation:

”En ung præst får et vikariat i et stort bysogn, hvor hun kan udvikle sig med en rutineret kollega ved sin side, samtidig med at Vollsmose Sogn får hjælp fra en erfaren præst. Det er en fin løsning, som der måske kan hentes inspiration i andre steder,” siger biskoppen.