25 år med kultur- og religionsmøde
Folkekirkens Tværkulturelle Samarbejde i Odense er et enestående samarbejde, der i år har eksisteret i 25 år.
Af: Jesper Hougaard Larsen, Projektleder & Præst for flygtninge og indvandrere
Folkekirkens Tværkulturelle Samarbejde i Odense (FTS) er et samarbejde mellem 24 sogne i Hjallese og Skt. Knuds Provstier, hvor mødet med mennesker fra hele verden er det helt afgørende. Fra den spæde start i 1999 i en barak på Sdr. Boulevard og frem til i dag, hvor FTS ”bor” i Folkekirkens Hus, har formålet været at arbejde for en folkelig og kirkelig integration på tværs af etniske og religiøse forskelle.
Og netop denne fremhævelse af både en folkelig og en kirkelig integration er af afgørende betydning i mødet med nye mennesker i en folkekirkelig ramme. Alle, der benytter sig af FTS’ forskellige tilbud, ved at det er folkekirken i Odense, der står bag. Det giver en tryghed for dem, der har en kristen baggrund og for dem, der ikke er kristne, men som føler sig velkomne og set som dem, de er.
Folkekirkens Hus er ramme om bl.a. sprogcafé, en tværkulturel kvindegruppe, højskoledage, temaeftermiddage, koraktiviteter, samtaler og sjælesorg. Den internationale mødregruppe mødes hver onsdag i Sognehuset ved Vor Frue Kirke. Der er også aktiviteter ”ud af huset” med museumsbesøg, udflugter, Sankthansaften i samarbejde med Munkebjerg Kirke, fastelavn i Domkirken, foredrag i sognene, besøg af konfirmander og meget mere.
Odense Domkirke er rammen om de internationale gudstjenester første lørdag i måneden. Her samles 40-60 til gudstjeneste på dansk og engelsk, børnekirke (hvor børnekirkens lys tændes) og efterfølgende spisning og samvær. Her deltager kristne fra mange forskellige kirkeretninger i en folkekirkelig ramme, hvor det er en traditionel dansk gudstjeneste med internationalt snit, der er udgangspunktet.
For dem, der måtte ønske det, tilbyder FTS også dåbsoplæring for voksne, der overvejer eller har besluttet at konvertere.
FTS har gennem alle år været engageret i netværk både lokalt, regionalt, nationalt og internationalt. I religionsdialogen arbejder FTS ud fra tanken om, at det altid gælder om at møde sit medmenneske i øjenhøjde. Den norske teolog, Anne Hege Grung, skriver et sted: ”Dialog er et møde ansigt til ansigt uden skjulte hensigter. Jeg går ind i et møde, ikke for at forandre den anden, men for at tage del i den gensidige forandring, som kan ske gennem et møde.” Dette dialog-syn er altafgørende, når vi som kristne møder andre kristne og andre ikke-kristne.
De mange frivillige og deres indsats er helt afgørende for, at FTS kan tage imod ca. 4.500 besøgende årligt. Der er 4 fastansatte i FTS, hvor kun undertegnede er fuldtidsansat som projektleder, præst for flygtninge og indvandrere og i en mindre kvote som sognepræst ved Domkirken og Gråbrødre Klosterkirke. Derudover er der 4 studentermedhjælpere.
FTS’ bagland er de 24 sogne, der er medlemmer af FTS. På den måde er FTS sognenes og provstiernes arbejde blandt flygtninge og indvandrere.
Sådan markeres jubilæet:
FTS-Odense markerer sin 25-års fødselsdag med Festgudstjeneste i Odense Domkirke d. 8. september 2024 kl. 10.00 med efterfølgende reception. I den forbindelse skal vi synge en jubilæumssang med tekst af Rikke Birkeholm og musik af Povl Chr. Balslev.
Den 11. september holder FTS fest i Folkekirkens Hus, og vi slutter af med en tværkulturel koncert i Vor Frue Kirke søndag d. 15. september.
Læs mere på www.fts-odense.dk og mød os på Facebook og Instagram.