Anmeldelse af bogen: Kirke for de allemindste
Forfatter: Maria Baastrup Jørgensen
Forlag: Eksistensen, 76 sider
Med udgangspunkt i tanken om, at små børn lærer allerbedst ved at bevæge sig, åbner denne bog op for utroligt mange konkrete ideer til, hvordan det kristne budskab kan forkyndes for børn igennem deres krop og sanser.
Bogen indeholder 10 enkle og let tilgængelig forslag på til kirkebesøg for grupper af børn i alderen 1-3 år og 3-5 år. Der er noget for en hver smag med emner, der passer til kirkens højtider – jul, påske og pinse – og emner, som kommer igennem flere af de håndgribelige elementer, som børnene kan se, røre ved og høre, når de befinder sig i kirkerummet; f.eks. døbefonten, orgelet og præstekjolen.
Hvert tema har den samme opbygning, der giver et hurtigt overblik over forløbet og de forskellige sanglege, sange og aktiviteter, som er en del af programmet hver gang. Der indledes med en kort teologisk refleksion over emnet, forløbet gennemgås og der sluttes af med en huskeliste over de effekter, som man skal bruge. Alt sammen en stor hjælp til at komme i gang uden den store forberedelsestid ved skrivebordet.
De forskellige forslag til sanglege og aktiviteter, der får børnene sat i bevægelse, er opfindsomme og hjælpsomme for alle os mere stillesiddende væsener, der ikke er så vant til at tænke forkyndelse og kropslighed sammen, men i stedet kun gør brug af inaktive ord, billeder og fremviste effekter. F.eks. er ideen med at få børnene til at lege påskeliljer, som sover i jorden og langsomt vågner op og strækker sig mod solens stråler en fantastisk enkel og ligefrem måde at tydeliggøre påskens opstandelsesbudskab hos de små.
Temaerne er baseret på rigtigt meget sang og mange sanglege, hvilket kan være en ulempe, hvis man som præst ikke føler sig hjemme i dette univers eller har det dårligt med at skulle synge for og lede sanglegene. Her kan det blive nødvendigt at alliere sig med en organist, en kirkesanger, kirkekulturmedarbejder, en sangglad frivillig eller lign., som kan komme og hjælpe til. Det kunne også være oplagt at indkøbe bogen og lade én af de nævnte stå for hele forløbet, da materialet er så gennemarbejdet, at det ikke vil være et problem i forhold til forkyndelsen for de små, at en præst ikke deltager.
Bogen forudsætter, at man har mod på at kaste sig ud i et tættere samarbejde med sognets institutioner, som muligvis ikke er vant til at komme så ofte i kirken. Det er ikke altid lige let i praksis - af mange forskellige årsager som f.eks. mangel ressourcer i institutionerne eller manglende lyst hos personalet til at bruge tid i kirken. Hvis det er tilfældet, at man af forskellige årsager ikke har held med at få besøg af børnehaver, dagplejemødre og vuggestuer, kan bogens ideer heldigvis meget let anvendes i forbindelse med børne- og spaghetti-gudstjenester.
Har man mod på at lade de allermindste børn komme til sig og er man heldig, at de kommer, så er ”Kirken for de allermindste” er en kæmpe hjælp til alle, der har lyst til at kaste sig ud i det nærmest uopdyrkede forkyndelsesarbejde, der ligger og venter hos alle dem, som vi ikke må hindre i at komme til Jesus.