Fortsæt til hovedindholdet
Anmeldelser
Da vikingerne mødte korset

Da vikingerne
mødte korset

"En page-turner om Ansgar," skriver Inge Moritzen.

Inge Moritzen, formand for menighedsrådet i Vor Frue Kirke, Svendborg

Inge Moritzen, formand for menighedsrådet i Vor Frue Kirke, Svendborg

Titel: Da Vikingerne mødte korset

Forfatter: Torben Bramming

Forlag: Kristeligt Dagblads Forlag

Anmeldelse af: Inge Moritzen


Ansgar er en af de mange børnegivne munke. Han lever fra sit 5.år munkelivet og opdrages i et af tidens superklostre i Franken. Uddannes til at blive et forbillede for munkene og får allerede som 15 årig et ansvar som assisterende skoleleder. Siden er han med til at grundlægge et nyt kloster i Sachsen....derfra går vejen i 826 ud i hedningeland - bla. Danmark, som tilknyttet den 1. døbte danske konges hof, Harald Klak.

Bogen er meget indholdsrig, følger kilderne til både verdenshistorien og personalhistorien. Et minimum af forhåndskendskab skader ikke, genkendelsens glæde, men det er reelt ikke nødvendigt, der er korte rids, nok til at sætte historien og udviklingen i perspektiv.

Og missionsforløbet og historien sættes ind i tidens tendenser. Krige og alliancer bruges med åbne øjne af magthaverne for at fremme egne og troens interesser.

Bogen følger Ansgar gennem op- og nedture. I ind- og udland. Mødet med verden uden for klosterets mure er spændende, nyt og farligt....overfald, intriger, forbundsskab  og sygdom.

Ansgar mister ved et overfald cirka 40 bøger til brug i gudstjenesten. Der er ikke en optegnelse, men ved at krydse tidstypiske kilder, så er der et bud på mulige bogtitler.

Lige nu genlæser jeg et fascinerende afsnit om børnemunkenes dagligdag i klostrene - tilpasset i aldersklasser, der var regler for alt fra husarbejde, læring i skift og fri leg - 1 time pr. uge under nøje opsyn og så langt fra klosteret, at legens morskab ikke forstyrrede  klosterroen.

Men jeg er i sideantal meget længere. Ansgar er ved at være nået sin livsvejs slutning - Ansgar dør i ærkebiskopgården i Bremen i 865. Og helgenkåres i det følgende år.

Domkirken i Hamburg har Ansgars kranium som relikvie indstøbt i sølv. Imponerende, men jeg vil nu lade min hædersrute for Ansgar gå til Ribe, hvor han i midten af 850'erne fik lov til at bygge den første danske kirke i det nuværende Danmark. Og netop i år er en rekonstruktion af denne kirke indviet i Ribes vikingeby. 

Og inden vi mødes i Ribe, så lad læseglæden føre også dig gennem Ansgars liv og rejser. Og ind i den verden, som var i begyndelsen af 800-tallet med sorg, glæde og forundring.