Titel: Babysalmesang med mere
Forfattere Christine Toft Kristensen og Mette Christoffersen Gautier
Forlag: Eksistensen
Anmeldere: Karen Blauenfeldt Dam og Birgitte Grinderslev Christensen
På hjemmesiden www.nogetmedsalmer.dk præsenterer bogens to forfattere organist Christine Toft Kristensen og sognepræst Mette Gautier sig sammen som ”salmehåndværkere”.
Det er en god betegnelse, for den siger både noget om faglighed og kvalitet samt noget om et praktisk syn på tingene og et ønske om at have fokus på funktionalitet. En god håndværker kan få teori og praksis til at gå op i en højere enhed, og hvem elsker ikke også bare godt håndværk?
Undertegnede anmeldere (en midtfynsk kirkesanger og ditto sognepræst) har i mange år haft babysalmesangsforløb sammen, og vi er meget enige om at Babysalmesang med mere er rigtig godt håndværk.
Bogen er opdelt i tre hovedafsnit: Først en indføring i teorien bag babysalmesang med baggrund og forskningsperspektiv, dernæst en grundig præsentation af det babysalmesangsforløb som forfatterne har sammensat, og endelig til slut en mere skematisk oversigt over de forskellige liturgier og deres indplacering i kirkeåret. Et dobbeltopslag med babybilleder fungerer som ”rum-deler” mellem tekst-afsnit og opslags-afsnit.
De tre afsnit hænger dog godt sammen; oplagt er det selvfølgelig at hovedafsnit to og tre – præsentationen af babysalmesangsforløbet og den skematiske oversigt over samme – gør det, men det hænger også godt sammen med forfatternes indledende og udmærket tankevækkende spørgsmål: om babysalmesangen i dag er en kirkelig aktivitet eller bare en aktivitet i kirken?
Der er ingen tvivl om at Babysalmesang med mere er ”med mere”, og derfor har fokus på at være en kirkelig aktivitet på linje med enhver anden gudstjeneste, eller måske mere præcist ethvert andet kasualie, hvor mennesker netop samles i en rituel handling omkring en særlig lejlighed.
Den særlige begivenhed, der samler et babysalmesangshold, er naturligvis at nogle forældre har fået et barn, hvilket ganske følgerigtigt får forfatterne til at gribe babysalmesangen liturgisk an.
Der bliver skruet op for kirken, og ned for verdsligheden, kan man måske sige. Eller at bogens forfattere er strammere, der med belæg fra forskningen vil forsøge at imødegå den slaphed og småsnakken der ellers hurtigt kan tage overhånd på vattæpperne.
Og de gør det godt!
Det er selvfølgelig en smagssag, om man fornemmer, at babysalmesangsholdet kan holde til en oplæsning af hele 1. kor. 13 på én gang, eller at hver eneste babysalmesangslektion skal have oplæsningen af Mk. 10,13-16 (”lad de små børn komme til mig”) med, men det er så fint, at der er tænkt på både babyer og voksne.
Layout er der også tænkt på: spiralryg, så man ved den praktiske gennemgang af de enkelte liturgier nemt kan have bogen liggende foran sig. Og hver liturgi på sit opslag, så det er hurtigt og nemt at orientere sig i.
Forslag til indlednings- og afslutningsbønner til sidst i bogen er trykt på lyseblåt papir, så de er hurtige at finde.
Bogens anmeldere er helt enige om at plukke af bogens forskellige gode ideer, og vi glæder os til at se, hvordan det bliver taget imod af næste babysalmesangshold her i kirken.
Babysalmesang med mere er en inspirerende og meget brugbar lille bog fra salmehåndværkernes velgennemtænkte og kyndige værktøjskasse.