Titler og forfattere:
- En lille bog om store ting af Therese Fabricius og Maria Baastrup (for 1-3 årige)
- Petra og feberen (for 3-6 årige) af Jonas Lucas Christy.
- Laban, Lea og lagenet (for 3-6 årige) af Jonas Lucas Christy.
- Hanna, Herodes og himmelkongen” (for 6-9 årige) af Jonas Lucas Christy.
- Adam, Anna og hullet i taget (for 6-9 årige) af Jonas Lucas Christy.
Illustrationer: Josephine Kyhn.
Forlag: Udgivet i et samarbejde mellem Frederiksberg Provsti og forlaget Eksistensen 2019 (www.bornikirken.dk)
Anmeldelse af: Hanne Uhre Hansen, religionspædagogisk konsulent i Fyens Stift
Det religionspædagogiske udvalg i Københavns Stift, lancerer en ny børnebogsserie, hvoraf de 5 første nu er udkommet. De sidste 5 er planlagt til at udkomme i efteråret. Bøgerne er inddelt efter alderstrin, og tager udgangspunkt i barnets oplevelse af verden og mødet med tro, tvivl og kristendom.
Den første, ”En lille bog om store ting”, er små rim og vers, der nænsomt og vuggende tager fat i store emner og understøttes af smukke illustrationer. Som digte/rim er de fine og blide. Man får lyst til at sætte små fagter på, eller måske allerhelst melodi…? Det kunne hermed være en opfordring. For i så fald kunne de fint bruges til babysalmesang, eller som vuggeviser.
De fire andre bøger tillader jeg mig at anmelde under ét, selvom de naturligvis er forskellige. De omhandler begivenheder fra det nye testamente, men fortalt fra en ny og fantasifuld vinkel; nemlig de børn, der på deres egen måde har helt eller delvist været vidne. Fortællingerne er originale og hviler i sig selv. Og for dem, der ovenikøbet kender de bibelfortællinger, de er spundet over, er der bare det mere at hente.
De er oplagte til brug i forbindelse med børnegudstjenester – gerne i samklang med bibelens tekst. De udvider fortællingerne; sætter hverdag, familieliv og krop på, så man får fornemmelsen af, hvordan det har været at være barn på Jesu tid.
Sproget er veloplagt, klart og flydende. Det taler hverken ned eller op, men i øjenhøjde til børnene og giver en følelse af, at datid bliver til nutid. Jeg har testet bøgerne på en knægt på knap 6 år, og det er min oplevelse, at aldersinddelingen holder fint.
Illustrationerne er farverige og fabulerende. De skaber et eget univers omkring fortællingen, hvor man føler sig godt tilpas. De er mættede uden at være højtråbende, tydelige uden at være realistiske. Det er et i allerbedste forstand et barnligt univers, hvor symboler og drømme blander sig med hverdagens omgivelser.
Bøgerne er som sagt velegnede i gudstjenestesammenhæng og til minikonfirmander, men er også fine som gave, til højtlæsning derhjemme eller som en del af kirkens underholdningsarsenal når børn besøger højmessen – man kunne være fristet til forære et sæt til den lokale børnehave.
Både fortællinger og illustrationer ligger i øvrigt meget generøst tilgængeligt på www.bornikirken.dk – en hjemmeside, dedikeret til arbejdet med børn i kirken. Den indeholder materialer, billeder, undersøgelser, videoer og meget andet og henvender sig til præster, kirke- og kulturmedarbejdere, musikpædagoger og andre interesserede. Den er del af projektet Børn i kirken, som er skabt af Frederiksberg Provsti og Københavns Stift. Målet er ifølge hjemmesiden at styrke relationen mellem børnefamilier og folkekirke og skabe en større faglighed i arbejdet med børn og børnefamilier.
Hjemmesiden er bestemt værd at bruge tid på. Her er meget at hente og masser af konkret materiale, som illustrationer til indbydelser og som baggrund for en fri fortælling ved en børnegudstjeneste. Her er også eksempler på hvordan man kan bringe musik og bevægelse ind i børnegudstjenesterne og masser af inspiration til selv at gå videre i arbejdet med børn i kirken.